Лайфстайл


Лайфстайл / 08 декември, 2017

Как протича кръводаряването

Кръводаряването в мола предразполага много хората поне да се замислят за възможностите да помогнат. Защото, колкото и да е банално – кръводаряването спасява живот, променя съдби, а отнема по-малко от час.

Ето как протича даряването на кръв:

 

Всеки път, когато дарявате кръв, подарявате живот.

Ако се чувствате здрави и сте между 18 и 65 години, ако можете да отделите около 30 минути от времето си и искате да дарите кръв, но времето все ви притиска, болниците и манипулациите ви притесняват, тази информация е точно за вас.

Как става кръводаряването?

Ще получите въпросник. Отговорите Ви ще ориентират мобилните екипи  за здравословното Ви състояние. Ще Ви прегледа лекар, а след взимане на 2-3 капки кръв от пръста, експресно ще бъдат изследвани хемоглобина и кръвната ви група.

Ако лекарят ви разреши, ще дарите 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето Ви! В случай, че по време на кръводаряването се почувствате зле, процеса ще бъде преустановен, а дареното количество кръв ще бъде използвано за производство на кръвни продукти.

Как да помогнете, ако не можете да дарите кръв?

Всяка помощ е нужна. Ако поради някаква причина не можете да дарите кръв, а искате да помогнете, то може да организирате свои приятели, съученици или колеги. Ако се съберете повече хора, то тогава НЦТХ ще изпрати мобилен екип за кръводаряване на място при Вас.

Важно е да знаете, че:

  • Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните  клетки и увеличава защитните сили на вашия организъм.
  • Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
  • След кръводаряване, количествено кръвта ви ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
  • Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако сте жена имате право да дарявате кръв най-много 4 пъти в годината, ако сте мъж – 5 пъти.
  • След кръводаряване получавате бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група ще са на ваше разположение в сайта на НХТЦ. Трябва да заявете желанието си предварително, за да Ви предоставят цифров код.