Лайфстайл


Лайфстайл / 07 април, 2017

Станимира Стефанова: „Вярвайте в мечтите си, колкото и необикновени да са“

Станимира Стефанова е моден редактор на сп. Cosmopolitan и стилист в bTV – нея ангажирахме да работи по проекта ни „Пролетта ти е по мярка“ и да избере облеклата за ревюто на 8 април 2017 г. Тя е едно от най-спокойните и умерени същества, които съм срещала в живота си. Към проектите си подхожда изключително спокойно, добре обмисля детайлите и работи с хората в пълен унисон, дори да ги вижда за първи път. Целта й не е да се хареса на всички, нито пък да им угажда, но някак си се получават нещата. Може би защото избягва излишното суетене и вместо да си губи времето в „светски приказки“ – се посвещава на работата си.

Познавам няколко модни радакторки и всички те разполагат с неизчерпаемо количество тоалети. Затова съм малко скептична към твърдението на Мира (както е по-известна Станимира), че гардеробът й не е голям. Но пък момичето „разчиства“ модните си съкровища три пъти годишно и не трупа излишни вещи.

Какво е да си стилист – научете от извора:

image

Мира, представям си те като малко момиченце, което разлиства модни списания и въздиша по хубавите визии. Кога започна да се интересуваш от мода?

Когато се връщам назад в детството, винаги изниква в съзнанието ми този спомен: бях на 3 или 4 години и майка ми даваше един чувал с дрехи, които обличах и събличах с часове наред. Това беше любимото ми занимание и никога не ми омръзваше! Иначе още си пазя скици на модели от детските ми години. Прекарвах цялото си време вместо в игри навън, в рисуване и си мечтаех как един ден ще бъда известен дизайнер :)

Когато беше дете представяше ли си, че ще бъдеш моден редактор на списание Cosmopolitan?

Когато бях дете, Cosmo все още не се издаваше в България, но си спомням първите броеве, които започнах да си купувам в студентските години. Много бегло се прокрадваха такива мечти, но веднага ги спирах, струваше ми се толкова недостижимо! Ето затова днес мога да кажа - вярвайте в мечтите си, колкото и необикновени да са.

Кой е най-интересният проект, по който си работила?

Толкова са много! Радвам се, че работата ми е супер разнообразна, творческа и ме среща с прекрасни и интересни хора. Не мога да посоча само един, но съм сигурна, че модното събитие в Park Center ще е сред тях.

Какъв проект мечтаеш да реализираш?

Ами може би е крайно време да реализирам детската си мечта и наистина да създам своя модна марка :))) 

Ти си стилист, обличаш другите – за себе си лесно ли избираш облекла?

За себе си пазарувам по правилото „Любов от пръв поглед“. Ако харесам нещо, го купувам (доста често без дори да го пробвам). Досега интуицията не ме е подвеждала. И интересното е, че много рядко приемам чуждо мнение, когато става въпрос за моите дрехи, предпочитам да обикалям по магазините сама. 

Аз си имам „униформа“, когато не зная какво да облека. Това е бяла тениска, дънки и сако – върши работа за почти всяка ситуация. Ти имаш ли такъв тип тоалет, който те спасява в дните, когато не знаеш какво да носиш?

Ако кажа ДА, ще излъжа. :) Зодия Везни съм и това усложнява избора рано сутрин, когато застана пред гардероба. Затова придобих навик да подготвям дрехите си от предишната вечер или поне имам идея какво ще облека. Иначе комбинацията дънки, тениска и сако е един универсален вариант, който наистина може да те спаси във всяка ситуация.

Като стилист имаш ли популярния сред жените проблем – гардероб пълен с „няма какво да облека“ :)?

Въпреки че доста хора не вярват, гардеробът ми не е голям. Не обичам да държа непотребни дрехи в него и поне три пъти годишно правя основно разчистване. Така е доста по-лесно и със сигурност спестява много нерви (и може да зарадваш някой друг :). Един съвет: ако не сте обличали дадена дреха в последната година или две, подарете я!

Казват, че има дрехи които са „инвестиция“ – ти споделяш ли това твърдение и ако да, би ли дала пример за подобно облекло?

Добре е да инвестираш в класически дрехи, които не се влияят от модните тенденции и може да носиш години наред. Кожено яке, стилен тренчкот, хубаво сако, бяла риза, чифт качествени дънки..това са дрехи, които безспорно всяко момиче е хубаво да има в гардероба си. И едно допълнение от мен – готини маратонки :)

Каква би била, ако не беше стилист?

Определено ще е отново в сферата на изкуството, въпреки че наскоро гледах една обява за дегустатор на шоколад :))))))))))

Коя е Мира, когато не се занимава със стила на другите?

Мира е момиче, което обича да пътува, да твори или просто да си стои вкъщи с книга в ръка :)

сн. Лилия Йотова