Мода


Мода / 16 март, 2017

Михаил Петров: „Благодарение на трудностите и промените човек се развива и върви напред“

Михаил е един от победителите в кампанията „Твоят нов имидж те чака в Park Center“, проведена съвместно с магазин Scandal.

Младежът е на 27 години и уверено крачи в живота. Обмисля внимателно всички възможност и не се страхува да рискува, дори когато близките му го предупреждават да премисля решенията си внимателно. Обича промените и ги търси, защото вярва, че промяната може да ти предостави страхотни възможности. Обича работата си, не защото му е лесно, тъкмо напротив – а защото научава много и придобива нови умения.

Авантюрист по душа, с ангелски глас, и пътешественик по призвание – отива му!

Мишо, как реши да се включиш в кампанията на Park Center?

Видях постовете във Facebook и кампанията веднага предизвика интереса ми. Хареса ми идеята промяната на мола да бъде представена точно по този начин. Исках и Новата година да започне за мен с нещо, което не ми се е случвало досега – професионална фотосесия. В последствие имах и късмета да спечеля една от четирите големи награди. :)

image
image

Инвестираш в собствен бизнес още съвсем млад – как започна? Кой те подкрепи и ти даде съвет?

Да, бях само на 23 години (дори ненавършени), когато започнах. Още не бях завършил бакалавърската си степен. Историята е много дълга и не бих могъл да я разкажа подробно сега. Накратко – имах начален капитал, изкаран изцяло от мен, много исках да вложа парите в нещо свое. Поради липсата на бизнес опит се насочих към франчайзинга, като най-подходящ бизнес модел за хора с малък или никакъв опит. В бизнеса съм със съдружник, който е и мой най-добър приятел. Конкретния бизнес избрахме по метода на изключването – инвестицията не трябваше да е твърде висока, не искахме бизнес в сферата на бързото хранене, насочихме се към сектора на услугите, където себестойността е ниска, разходите фиксирани и бизнесът не е твърде сложен за управление, след като нещата се систематизират, разбира се. И така  - вече 5 години съм собственик на дамски фитнес, част от най-големия американски фитнес франчайз в света – FitCurves.

Относно подкрепата – ако трябва да съм честен, първоначалната реакция на семейството ми не беше много положителна, всички сметнаха начинанието за прекалено рисковано. Основна подкрепа и кураж получих от кръстницата си, за което съм й благодарен. И разбира се от съдружника си.

Какво е да работиш с най-добрия си приятел? Не се ли променят отношенията?

Да работя с Янко означава да има на кого да разчитам, както разчитам на себе си. Спокоен, че когато мен ме няма, нещата са под контрол. Пък и двамата имаме различни силни страни. Това ни помага да разпределим задачите си в работата по най-добрия начин.“

Направи ми страхотно впечатление, че работиш и в същото време се стараеш да подпомагаш и бизнеса си – как ти стига времето?

Трудно е, но съм млад и имам нужда от предизвикателства. Обичам постоянно да ми се случват нови неща, в противен случай ми става скучно. Промените и новите неща не ме плашат, напротив – смятам, че благодарение на тях човек се развива и върви напред.

image
image
image

Говориш за сегашната си работа с много ентусиазъм и вълнение – разкажи повече за нея – с какво точно се занимаваш?

Работя за най-голямата българска компания в своя бранш. Компанията произвежда слънчогледово олио и вторични продукти от слънчоглед. Също така се занимава с търговия с всякакъв вид зърно. Моята работа е свързана с дейността по износ – организация по товарене на кораби и танкери на морските и речните ни пристанища и износ на продукцията за цял свят. Работата е изключително интересна! Не е лесна, но всеки ден научавам нещо ново, комуникирам с хора от всякакви националности.

За какво мечтаеше като малък – интересуват ли те още същите неща?

Като малък мечтаех за какво ли не, но може би най-много исках да се занимавам с музика. Това и правих повече от 10 години, които прекарах в най-добрия хор в родния ми град Плевен – хор „Звъника“, откъдето са едни от най-хубавите ми спомени. Пеенето ми доставя голямо удоволствие, но знаех, че няма да бъде моята професия. И до ден днешен, винаги, когато имам възможност, се връщам в репетиционната зала.

Явно графикът ти е доста натоварен с работа и таланти. И все пак ти остава време да пътуваш – къде обичаш да ходиш, когато имаш възможност?

Пътуването е най-голямото ми хоби. За мен то е единственото нещо, което човек хем си купува, хем става по-богат от него. Обиколил съм доста места – почти цяла Европа, ходил съм и в Америка, Дубай. Целта ми е всяка година да посещавам поне една нова за мен държава – миналата година това беше Русия, а от началото на тази година успях да посетя дори 2 такива – Полша и Холандия.

Разказа ми, че живееш с брат си. Най-много ме впечатли, че две момчета като вас стриктно подреждат дома си и дори ежедневно си гладят дрехите :). Кога се научихте да правите това?

Споменах на брат ми за този въпрос и доста се посмяхме. Квартирата ни всъщност не е от стриктно подредените, често се случва да водим спорове за това кой какво и кога подрежда, лично за мен това не са най-важните неща. За гладенето ни научи неволята – работата и на двама изисква да сме облечени с ризи, брат ми дори ходи с костюм. И няма как ризите да са измачкани… Поне си купихме хубава ютия, да е по-лесно!

Когато нещо не върви както трябва – как се мотивираш да продължиш? Имаш ли си любими техники за самомотивация?

Старая се да не се отчайвам, а дори и това да се случи гледам да ми мине бързо. Знам, че много неща зависят от мен и това е естествената ми самомотивация.

Кой е най-важният момент в живота ти?

Започването на бизнеса и всички предизвикателства свързани с това.

Кой е най-важният човек за теб?

Майка ми, която безкрайно много обичам и на която благодаря за всичко, което е правила и продължава да прави за мен. Важни са, разбира се, и всички останали хора в семейството ми, както и най-близките ми приятели.


Кажи ми тайна за себе си, която другите не знаят :)

Ако ти кажа, вече няма да е тайна ;)

Михаил е облечен със: сако - Liu Jo;  риза - Guess by Marciano;  деним - Guess;  чанта - Trussardi; обувки - Pepe Jeans

Сн. Лилия Йотова