Лайфстайл


Лайфстайл / 11 януари, 2017

Лилия Йотова: „Фотографите са летописците на новото време“

Лилия Йотова е един от най-добрите фотографи, които познавам, затова не е никак чудно, че екипът на Park Center Sofia и магазин Scandal единодушно я избра да запечата промените в кампанията „Твоят нов имидж те чака в Park Center“.

Ето какво разказва тя за себе си:

Моля представи се на кратко – кое е най-интересното нещо, което искаш хората за знаят за теб?

Казвам се Лилия Йотова и съм професионален фотограф. Работила съм за списанията Harper’s Bazaar, Elle, Story, Cosmopolitan, National Geographic и т.н. Специализирана в заснемане на светски събития, култура, изкуства, музика, хора. Хората са фокусът в моя обектив. Мога да покажа красотата на всеки един човек и твърдя, че няма нефотогенични лица.. Председател съм на Асоциацията на професионалните фотографи, лектор по фотожурналистика в Арт Колеж - София. Ментор по фотография съм на участници в програмата за международната награда на Херцога на Единбург. Член на журито от българска страна на международния фотографски конкурс VIPA 2016.

От колко време се занимаваш с професията си?

От 12 години се занимавам само и единствено с фотография.

Защо я обичаш?

Защото това е моята сбъдната детска мечта.

Какво те радва най-много в професионален план?

Доволни клиенти и партньори, щастливи погледи, усмивки и висока оценка на труда. Както и оценяването на фотографията като престижна и значима професия. Радва ме това, че фотографската общност се сплотява и обединява.

Мисля, че фотографите са летописците на новото време, защото хората вече възприемат информацията по-добре, по-бързо и по-лесно визуално, отколкото текстово. И всеки човек, фирма, организация или проект има нужда от снимки, за да се представи добре. А едно събитие ако не е заснето, то все едно не се е провело.

А в личен план, какво ти носи удовлетворение?

В личен план ме радват децата. И младите хора, на които преподавам. И също ме радват приятелите, семейството.

Участваш в кампанията за промяна на хора на Park Center Sofia. Ще ни разкажеш ли какво се случи с теб през последната година и това промени ли те по някакъв начин?

Последната година бе годината на големите промени за мен. От всичко, което ми се случи, направих няколко извода, които с радост ще споделя с вас.

Всяка затворена врата отваря няколко нови. Така че, не се плашете, ако срещнете трудности по пътя си. В динамичното време, в което живеем, трябва да сме гъвкави. Ако инвестирате време, усилия и труд за конкретен проект или идея - тя няма как да не се получи. Работете, за да сбъднете вашите мечти и да осъществите идеите си. И върху себе си също работете. Както са казали, “Каквото посееш - това ще пожънеш“!